VRHUNSKI PROFESIONALNI STROJEVI I ALATI

Blog

Kako riješiti probleme s vlagom u Vašem prostoru?

Prekomjerna vlaga može predstavljati niz problema u raznim zatvorenim prostorima. Ne samo da može dovesti do pojave pukotina na zidovima i stropovima zgrada, već može potencijalno oštetiti vašu opremu i postati opasna za vaše radnike, jer su vlaga i plijesan stalno prisutni u vašem prostoru.

Korištenje MASTER isušivača/odvlaživača učinkovito uklanja višak vlage iz zraka i sprečava nakupljanje kondenzacije u najosjetljivijim područjima bilo koje zgrade ili područja.

Firma HRGIĆ d.o.o. kao ovlašteni uvoznik i distributer MASTER uređaja za Hrvatsku, putem stručnih članaka na svom blogu pomaže i vrši edukaciju za sve one korisnike koji su zainteresirani za profesionalnu tehnologiju i principe sušenja. Stoga vam u ovom članku navodimo bitne informacije i upute za mobilno isušivanje korištenjem prijenosnih isušivača zraka. U nastavku smo istaknuli preporuke za naše korisnike uz istaknute modele najprodavanijih MASTER isušivača zraka koji predstavljaju konkretno rješenje za razne problem s vlagom u vašem prostoru.

3 načina za isušivanje zraka tijekom građevinskih projekata

Isušivanje (odvlaživanje) je proces kojim se uklanja višak vlage iz zraka jer isušivači apsorbiraju vlagu koja isparava iz građevinskih materijala. Proces se može izvesti:

A) grijanjem i ventilacijom,
B) kondenzacijskim isušivanjem ili
C) adsorpcijskim isušivanjem.

Ovaj članak će vam prikazati mogućnosti korištenja i primjenu pojedine tehnologije u pojedinom slučaju, njena ograničenja, određivanje potrebnog kapaciteta uređaja i zašto nije tako jednostavno odabrati pravu vrstu isušivača dok se ne definiraju podaci o radnom području, mikroklimi i željenoj razini vlage koju želimo trenutno postići ili trajno održavati.

U našem članku ćemo se primarno fokusirati na kondenzacijsko isušivanje i pripadajuće Kondenzacijske isušivače koji imaju veliki učinak i primjenu u skoro svim radnim uvjetima, a jedino ih ne upotrebljavamo u slučaju iznimno niske temperature unutarnjeg prostora (radni prostori s manjom temperaturom od 5°C kao što su npr. hladnjače i negrijani prostori u zimskom periodu).
Za sve primjene s normalnom ambijentalnom temperaturom radnog prostora, kondenzacijski isušivači uvijek predstavljaju pravi izbor.

Zašto se pojavljuje vlaga u radnim prostorima i zgradama?

U hladnim klimama ili slabo prozračenim prostorima, atmosfera može brzo postati zasićena vlagom od raznih procesa sušenja tijekom građevinskih radova, unosa robe/materijala koji sadržavaju vlagu, proizvodnog procesa koji oslobađa vlagu ili vlage koja ulazi kapilarno u vaš objekt kroz mikropukotine u stijenkama podova/zidova objekta. Sve gore navedeno direktno utječe na kvalitetu zraka i relativnu vlažnost vašeg radnog prostora. Relativna vlažnost (RH) pritom označava količinu vode u zraku u odnosu na max.vrijednost koja se može zadržati pri trenutnoj temperaturi.

Kako se zrak puni vodenom parom, tako se npr.vrijeme sušenja boje i žbuke pri građevinskim radovima znatno produljuje. U tom slučaju estrih i beton također zadržavaju u materijalu višak vlage. Kada imate povišenu količinu vlage u duljem periodu, možete se suočiti s nizom skupih i dugotrajnih problema pri građevinskim radovima, uključujući:

•  Neučinkovito ljepilo za podove
•  Cvjetanje materijala (deformacija parketa i laminata)
•  Strukturna slabost
•  Plijesan
•  Nejednake završne obrade

U ovoj situaciji dodavanje topline ubrzat će sušenje, ali budući da toplina dopire samo do onoga što je na površini, to je metoda koja će vas dugoročno vjerojatno koštati puno više. Nadalje, agresivnim grijanjem i sušenjem toplina može zadržati vlagu unutar građevinskih materijala i povećati rizik od pucanja i deformacije zidova, vrata i stropova.

Ulaganjem u kvalitetan isušivač zraka može se učinkovito fizički ukloniti višak vlage iz zraka. Prijenosni uređaji tvrtke MASTER tako recirkuliraju vlažan zrak, isušujući ga dok prolazi kroz njihov sustav. U tom procesu se dobiva suhi topli zrak bez vlage koji se zatim vraća nazad u prostoriju kako bi se nastavio proces sve dok se ne postigna optimalna vlažnost.

Kako radi odvlaživanje/isušivanje kondenzacijom

•  Vlažan zrak se uvlači u isušivač preko rashladnih spirala
•  Zrak se hladi ispod točke rosišta, kondenzirajući vodenu paru
•  Latentna toplinska energija se obnavlja i ponovno koristi
•  Ohlađeni zrak prolazi kroz kondenzator i ponovno se zagrijava
•  Topli suhi zrak se zatim vraća u prostoriju i smanjuje trenutnu vlažnost

Ključne prednosti

•  Niska potrošnja energije
•  Potrebno minimalno održavanje
•  Visoka usmjerena ekstrakcija vlage (kg/kWh) koja isušuje zrak
•  Jednostavna instalacija
•  Odvod kondenzata malog promjera

Kako postići najbolje rezultate isušivanja?

Svaki novi građevinski projekt ili postojeći prostor u kojem se nalazi prekomjerna količina vlage, imat će svoje jedinstvene zahtjeve, pri čemu će uvijek biti korisno obratiti pažnju na slijedeće:

1. Kapacitet

Kapacitet isušivača procjenjuje se količinom vlage koju uređaj može ukloniti u 24 sata (proizvođač pritom za svaki uređaj navodi max.kapacitet isušivanja koji vrijedi za idealne radne uvjete pri 30*C i 80% RH). Jedan od načina da odredite pravi kapacitet za svoje potrebe je da odredite koliko vlage trebate ukloniti i koliko vremena imate za to.
Također, za postojeće prostore koji u sebi kontinuirano zadržavaju višak vlage, potrebno je koristiti isušivač koji će osigurati i održavati zahtijevani nivo vlage u skladu s potrebama korisnika.

2. Ventilacija

Kako biste spriječili da vlažno vrijeme i vlažan zrak izvana usporavaju procese sušenja, držite prostor što je više moguće zatvorenim (zatvorite sva vrata, prozore i druge otvore kako bi postigli najveći  učinak u prostoru koji isušujete).

3. Pozicioniranje uređaja

Podzemne prostorije kao što su podrumi i prostori u kojima se odvija bojanje i miješanje cementa, proizvodni procesi ili skladištenje robe, obično imaju i najviše razine vlažnosti. Pobrinite se da svoje isušivače postavite na ona mjesta gdje će biti najučinkovitiji i tako osigurati željenu mikroklimu prostora.

Kako riješiti probleme s vlagom u Vašem prostoru?

Isušivač zraka DH 720 (2)
DH721_renovation resize
Isušivač zraka profi DH721
cof
Isušivač zraka profi DH 752
DH 92 wine production 2
Isušivač zraka profesionalni DH44
Isušivač zraka DH 720 (2) DH721_renovation resize Isušivač zraka profi DH721 cof Isušivač zraka profi DH 752 DH 92 wine production 2 Isušivač zraka profesionalni DH44

Preporučeni modeli isušivača za vaše potrebe?

Kako postoje razni modeli i kapaciteti isušivača, tako je vrlo bitno u startu odrediti točan model isušivača/odvlaživača koji najviše odgovara vašim potrebama.

Ovdje ćemo vam predložiti 4 najprodavanija modela MASTER isušivača zraka koje koristi veliki broj profesionalnih i privatnih korisnika u Hrvatskoj:

Model DH720 osobne potrebe isušivanja (kućni/uredski model)
– ovaj isušivač zbog svog atraktivnog izgleda, plastičnog kučišta s zakrivljenim linijama i digitalnim displeyem se koristi u uredima, stanovima, apartmanima i kućama
– isušivač prilikom rada ostvaruje najbolji učinak u onoj sobi u kojoj ga fizički postavite, pa ga tako možete premještati iz jedne prostorije u drugu ovisno o tome gdje trenutno imate najvišu vlagu u svom stambenom objektu ili uredu

Model DH721 iz ekonomične profi serije za manje potrebe isušivanja (1-2 sobe, 20-30m2 za građevinske radove ili do 80m2 za održavanje vlage u radnim prostorima)
– ovaj isušivač zbog svoj kompaktnog metalnog kučišta se koristi za manje završne radove u građevini tako da ga koriste parketari, keramičari i ostali obrtnici koji rade završne radove
– u slučaju većeg područja koje se treba isušiti nakon gradnje ili sanacije/adaptacije prostora, potrebno je koristiti po 1 kom isušivača DH721 u svakoj zasebnoj prostoriji

Isušivač zraka profi DH721

Model DH752 iz serije COMPACT za profesionalne potrebe (za zahtjevnije poslove i veću količinu vlage)
– ovaj isušivač omogućava svojim korisnicima veće radne performanse u građevini, industriji i drugim branšama, uz do dva puta veću količinu isušene vlage u odnosu na osnovne modele koji su prethodno navedeni u gornjem tekstu
– model DH752 se koristi za intenzivnija isušivanja nakon poplava ili puknuća cijevi
– žuta boja uređaja jamči profesionalne komponente i primjenu isušivača u teškim radnim uvjetima

Isušivač zraka profi DH 752

Model DH44 iz serije RENTAL za visokoprofesionalnu primjenu (za rad u većim prostorima i općenito najtežim uvjetima rada)
– ovaj isušivač ima znatno veći protok zraka do 500 m3/h na svojim rashladnim spiralama, veće kotače za lakši transport uređaja, te jači kompresor i duplo veći spremnik za vodu kapaciteta 11 litara koji omogućava najbolje radne performanse u građevini, industriji i drugim branšama
– primjena u pršutanama, skladištima, sportskim objektima i dvoranama
– model DH44 se također često koristi nakon velikih havarija i poplava u stambenim ili proizvodnim objektima gdje ovaj uređaj koriste javne organizacije kao što su Hrvatski Crveni Križ, Caritas, Državna uprava za zaštitu i spašavanje, vatrogasci, itd.
– žuta boja uređaja jamči profesionalne komponente i primjenu isušivača u teškim radnim uvjetima

Isušivač zraka profesionalni DH44

Želite li znati više o našim rješenjima za isušivanje vlage? Obratite nam se za sva vaša pitanja s povjerenjem na info telefon 01 2360 570, putem emaila hrgic@hrgic.hr ili nas posjetite direktno u našoj trgovini Dugoselska 10, 10000 Zagreb!

Isušivači zraka:

Povezani članak